A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

СКАЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 03.08.2018 14:40
Кількість переглядів: 792

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища сказу існують практично на всій її території. Щорічно реєструється значна кількість захворювань на сказ серед тварин та випадки загибелі людей внаслідок захворювання на сказ.

Фото без описуТематичне фото з мережі Інтернет

В поточному році в Запорізькому районі значно ускладнилась епізоотична ситуація зі сказу домашніх та диких тварин. За станом на 01.08.2018 року в районі зареєстровано 10 випадків сказу проти 4 за весь 2017 рік. Серед захворілих тварин собак – 3, котів – 4, лисиць – 2, велика рогата худоба – 1. Випадки захворювань серед тварин реєструвались в населених пунктах Степне (1), Веселе (1), Розумівка (1), Канівське (1), Ручаївка (1), Біленьке (5). 
За антирабічною допомогою за 7 місяців поточного року в лікувальні заклади м. Запоріжжя та Запорізької ЦРЛ з укусами та ослиненнями домашніми, бродячими та дикими тваринами  звернулась 71 людина, із яких 8 –  хворими на сказ тваринами. Постраждалим надана своєчасна кваліфікована антирабічна допомога. За показаннями призначена лікувально-профілактична імунізація антирабічною вакциною та імуноглобуліном.

Фото без опису


Зважаючи на те, що гідрофобія як у тварин, так і у людей є хворобою тяжкою і невиліковною, головними на перший план виступають лікувально-профілактичні заходи. 
Джерелом збудника (вірусу) сказу є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною, через покуси, ослиненя, подряпини, вражаючи здорових тварин та людей. Тривалість інкубаційного періоду (від моменту зараження до перших проявів хвороби) залежить від багатьох факторів, найбільш короткий для тварин – 7-8 днів, для людей – від 2-ох тижнів до одного року. З місця укусу вірус по нервовій тканині поширюється до головного та спинного мозку, де потім накопичується, потрапляє до внутрішніх органів, які можуть його виділяти: слинні, слизові, підшлункова, молочні залози.
Перші ознаки захворювання мають загальний характер та стосуються дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи. Загибель тварини або смерть людини наступає внаслідок дихальної недостатності.
Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, вдень з’являються в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин, людей.
Потенційним джерелом розповсюдження сказу є бездоглядні собаки і коти, чисельність яких в області за останні роки не набуває тенденції до зменшення, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання ( не проводяться профілактичні щеплення проти сказу). 
При укусах, подряпинах, ослиненні людини скаженою або твариною з підозрілою поведінкою, невідомою твариною необхідно терміново і рясно промити місце укусу проточною водою з милом (краще 10% мильним розчином), краї обробити 5% йодом або 70-градусним спиртом.

Автор: В.о. головного лікаря Колесник О.Я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора